top of page
Search
  • Writer's pictureFemme Normale

Nadmajkavanje

Updated: Jan 8, 2019

Sport je zdrav i redovno bavljenje sportom jedan je od imperativa za savremenog prosvećenog čoveka. Blagodeti takvog životnog stila izlišno je i nabrajati. To svako iole pismen zna. Naravno, nije lako uskladiti sve svoje obaveze tako da ostane vremena i za sport. To naročito pogađa mlade majke, koje ulažu velike napore u to da potpuno ovladaju svojom novonastalom životnom situacijom. Međutim, one su listom odgovorne i moderne žene pa ipak pronalaze način da se posvete sportskim aktivnostima. Njihov izbor je najčešće sportska disciplina koja se naziva nadmajkavanje. Ona im posebno pogoduje zato što, zahvaljujući svojoj intenzivnosti, omogućava da se za kratko vreme postignu odlični rezultati. Mnogi nadmajkavanje smatraju najbrutalnijim sportom na svetu.


Istorijat: Nadmajkavanje je veoma stara disciplina i postoje pretpostavke da, u različitim svojim formama, živi otkako je sveta i veka. Moderno nadmajkavanje doživelo je procvat zahvaljujući internetu i društvenim mrežama, koje posebno pogoduju upražnjavanju ove discipline.


Učesnici: U nadmajkavanju mogu učestvovati od dve do neograničenog broja žena koje su uspele da se ostvare u ulozi majke.


Teren: Od kućnih poseta i kafića, preko klupa u parkićima do foruma i grupa na Fejsbuku. (Treba imati na umu da se na Fejsbuku uglavnom odigravaju profesionalni turniri u ovom sportu.)


Cilj igre: Ne nužno istaći kvalitete svoga deteta i svoju vrednost kao majke, koliko kod drugih učesnica izazvati osećanja nelagode, nekompetetntnosti, krivice, straha i niže vrednosti.


Taktika: hvalisanje, preterivanje, izvlačenje iz konteksta, obmanjivanje, perfidno omalovažavanje, bezočno laganje.


Pobednik: Ona majka koja od svih drugih dobije priznanje da je žena, majka, kraljica i navede druge majke da uspaničeno guglaju tražeći šta nije u redu sa njihovim detetom.



Budući da je u moderno doba ovaj sport doživeo munjevit razvoj i stekao široku popularnost, u okviru njega pojavilo se više užih disciplina, od kojih ćemo nabrojati samo nekoliko.


Nadmajkavanje u genetici. U ovkiru ove poddiscipline majke se nadmeću u isticanju genetskog potencijala svoje dece. Takmičenje počinje već poređenjem ocene na porođaju te dužine i težine deteta pri rođenju. U njega dalje spada odmeravanje čije je dete ranije uspelo da prespava noć, naučilo da sedi, prohodalo, poletelo, progovorilo i počelo da sklapa rečenice. Ovde se može dodati i takmičenje u specifičnosti potreba vlastitog deteta. Nadmajkavanje u genetici je donekle blisko nadmajkavanju u trudnoći, koje pak podrazumeva takmičenje u prenatalnim naporima da se genetski potencijal ploda što uspešnije razvije, pa čak i prevaziđe.


Primer 1: Dete je sa sedam meseci naučilo da brblja babababa. Dete se snima kako to radi dok ga baba drži u rukama i to se navodi kao dokaz da je dete sa sedam meseci progovorilo. Uz to se izražava velika zabrinutost nad priznanjem druge majke da njeno dete sa godinu dana još uvek ne prepričava tečno „Ilijadu“ i „Odiseju“.


Primer 2: Isticanje da dete može da pojede pasiranu jabuku samo ako je oljuštena sleva nadesno, nikako obrnuto, jer odmah oseti razliku.


Nadmajkavanje u postignućima. Ova uža oblast nadmajkavanja tiče se upoređivanja sposobnosti učenja. Odnosi se na korišćenje noše, broj naučenih pesmica, čitanje, pisanje, računanje, korišćenje stranih jezika i upravljanje intergalaktičkim letelicama. Dete ili spontano ili uz blagi podsticaj majke bez ikakvog napora savladava najraznovrsnije sadržaje daleko pre nego što je to uzrastom predviđeno.


Primer 1: Tvrditi da je dete spontano i parvo niotkuda sa dve godine naučilo da peva sve hitove Zvezda Granda nakon što ih je samo jednom čulo u lokalnoj prodavnici jer se to kod kuće nikad ne sluša.


Primer 2: Fotografija đačke knjižice sa svim peticama na društvenim mrežama.

Nadmajkavanje u žrtvovanju. Ovde se pre svega radi o isticanju nesebičnosti u ulaganju vlastitih nadljudskih napora da se detetu pruži neprekidna pažnja i najbolja moguća nega, zaštita, ishrana itd. Uglavnom se svodi na to da majka odbija svaku vrstu pomoći, pa čak i prostog prisustva drugih članova porodice prilikom svakodnevnih obaveza oko deteta i održavanja domaćinstva te vešto izbegavanje svake vrste relaksacije i uživanja. Tu spada trocifren broj ustajanja noću da se proveri da li detetu rastu nokti, kuvanje ptičjeg mleka na pari od vode sa Nijagarinih vodopada, razvoženje po dvocifrenom broju slobodnih aktivnosti itd. Propratni elementi su stambeni prostor koji po svojoj čistoći parira operacionoj sali, a po urednosti apoteci, kao i velika veština i produktivnost u oblasti kuvanja. Nadmajkavanje u žrtvovanju posebno je široko rasprostranjeno u uslovima života u zajednici.


Primer: Majka sa ponosom ističe kako njeno dete nikad nije provelo duže od 15 minuta bez nje. Sutra ga majka ženi.


Nadmajkavanje u informisanju. Ova kategorija najviše se odnosi na međusobno upoređivanje broja i sadržaja na internetu pročitanih pedagoških i medicinskih članaka i ostalih priloga za široke narodne mase, uglavnom sumnjivog porekla i naučne utemeljenosti. Dalje se proteže na laičko tumačenje lekarskih nalaza, saveta i dijagnoza, a ima i svoj okultnu zonu, kojoj pripadaju dečji horoskopi, natalne karte, sredstva protiv uroka, salivanje strave i tome podobno.


Primer: „Kako to misliš – zdrav je, nije mu ništa? Mora mu biti nešto, samo ti nisi dobro guglala.“


Nadmajkavanje u trošenju. Ova oblast veoma je bliska nadmajkavanju u žrtvovanju. Osnovni kriterijum jeste taj da se na dete troši više nego što bi se, s obzirom na opšte ekonomske prilike porodice, realno moglo očekivati, a posebno više nego što troše majke u bližoj okolini. Kao poprište nadmajkavanja u trošenju najpogodniji su, stoga, stvaran život i one društvene mreže koje imaju sliku kao osnovni medijum. Pod parolom „samo najbolje za moje dete” dete se koristi kao statusni simbol, a kod drugih majki se implicitno izaziva sumnja u dostatnost njihove majčinske ljubavi i sposobnosti.


Primer: „Koja ste kolica kupili za bebu?” „Najskuplja.”



Poznavaoci ovog sporta još uvek nisu saglasni da li se nadmajkavanje u trudnoći i nadmajkavanje u porođaju mogu priznati kao vrsta klasičnog nadmajkavanja ili ih treba izdvojiti kao posebne sportove. Nadmajkavanje u dojenju je pak priznato kao oblik nadmajkavanja, ali ta disciplina po svojoj brutalnosti daleko nadilazi sve ostale podvrste da se polako javljaju glasovi razuma koji smatraju da bi ona komotno mogla biti proglašena za nesportsku.



Što se mene tiče, za nadmajkavanje važi isto što i za ostale sportove – potpuni sam antitalenat i savršeno nezainteresovana.






 

151 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page